Tészta szívószál

Az ötlet azzal a szándékkal született, hogy alternatívát nyújtson a műanyag szívószálakkal szemben (amelyek – amint mindannyian tudjuk már – rossz szokások miatt szétszóródnak a környezetben, ami óriási problémákat okoz a földi ökoszisztémának).

Bár a piac már különféle megoldásokat kínált, például eldobható papírszívószálat (biológiailag lebomló, de nem feltétlenül öko-fenntartható), a felhasználói élmény még mindig túlságosan távol állt attól, amit a hagyományos szívószálaknál tapsztaltak.

Ez egy tipikus tészta Dél-Olaszország kulináris hagyományaiból, nagyon hasonló tulajdonságokkal.

Szívószálak természetes elemekből állítják elő, amelyek a földből származnak, és amelyek életciklusuk után visszatérnek a földre.

Olyan recept alapján készülnek, amely ötvözi a durumbúzát és a vizet, hogy öko szívószálat kapjunk, amely tökéletesen helyettesíti a műanyagokat.

2018-ban Francesco Fattore (a „Cannuccia di Pasta” alapítója) úgy döntött, hogy egy új terméket kíván piacra dobni.

A szándék a gyártási folyamatok adaptálása volt, annak érdekében, hogy olyan tésztát hozzon létre, amely igazi szívószálként használható.

Ezzel a céllal speciális gyártási technológiát alkalmazott, beleértve a vágást, a kerek végek kialakításához.

Elég annyit mondani, hogy egy műanyag szívószálat 20 percig használjuk, de a lebomlása 500 évig tart.

Magyarországon 600 000 eldobható szívószálat használnak naponta.

Az Európai Unió komoly lépéseket tesz az egyszer használatos műanyag szívószálak betíltásáért. 

2021 július 1-től szigorú szabályozás lépett életbe az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatban.